İçeriğe geç

Zamak Tipleri Nelerdir?

ZAMAK 2

Zamak 2 adı ile bilinen alaşım’ın zamak 3‘ten farkı içinde bulundurduğu fazladan %3lük bakırdır. Bu oranda eklenilen bakır ile birlikte hammaddenin aşınma niteliği gelişirken dayanıklılığı artar.Bakır elementinin, çinko elementine göre fiyatları daha yüksek olduğundan zamak 2 olarak bilinen hammadde diğer zamak çeşitlerine göre daha pahalıdır.
Zamak 2, santrifüj döküm ve enjeksiyon döküme alındığında diğer zamak çeşitlerine nazaran daha yavaş bir genişlemeye sahip olacaktır. Bunun sebebi içindeki bakır oranının diğerlerine göre daha yüksek olmasıdır.

Zamak 3

Zamak 3 adı ile anılan hammadde, zamak dökümde en yaygın olarak kullanılan zamak türüdür. Yapısal ve karakteristik özellikleri, uygun döküm özellikleri, uzun vadede sunduğu kararlı yapı sayesinde Dünyanın bir çok yerinde en çok kullanılan zamak türü olmasını sağlamıştır. Boyama işlemine ve mineleme işlemlerine oldukça müsait olan zamak 3 fevkalade döküm niteliği sunmaktadır.

Zamak 5

Zamak 5 hammaddesi, %1’lik ek olarak bulundurduğu bakır ile her zamankinden daha az mukavemetli yani zamak 3’e göre %10 oranında daha sert yapıdadır. Zamak 5 dökümlemelerde, preslemelerde, kalıp dövmelerinde içindeki %1’lik fazladan olan bakır nedeni ile problemler yaşanmasına sebep olur. Yüzeylerin detaylı olduğu kalıplarda zamak 5 alaşımı kullanılır. Zamak 5, zamak 3’e göre daha pahalı, fiyatları yüksek olduğundan dolayı tercih edilmezken, kaplama ve boyama gibi işlemlere mükemmel cevap verir.

Zamak 8

Zamak 8, döküm enjeksiyon malzemesi olarak kullanılır. İşlenilebilir özelliği mükemmel olan zamak 8, yüksek basınçlarda işlenerek dekoratif, günlük hayatta kullanılabilen ve elektronik-elektrik sistemlerinde kullanılabilen seri üretim parçalar yaratır.